16 Nisan 2017 Pazar

Bebekler İçin Güneş Kremi



Afyon'da hala düzenli bir şekilde güneşi göremesek de Zeynep'in şimdiden kafasını karıştıran Berru için güneş kremi mevzusunu araştırmak istedim. Çünkü doktorların bebekler için güneş kremi önermediğini duyduk birçok kişiden. Ama güneş gitgide yakıcılığını arttırmakta ve biz nasıl Berru'yu koruyacağız?


Güneş kremleri 15, 20, 30 faktör, 50 artı diye gidiyor. "30 mu 50 mi faktör alalım" diye tartışılıyor. Gerçekte 30 faktörün güneşten koruyucu özelliği yüzde 95 ise 50 faktörün koruyuculuğu yüzde 97'dir. Yani tamamen koruyan bir güneş kremi yok. 

Güneş kremleri ikiye ayrılıyor: Kimyasal ve fiziksel koruma sağlayanlar. Bizim kimyasal koruma sağlayanlardan uzak durmamız gerekiyor.Çünkü araştırmaların güneş koruyucuların içindeki kimyasalların östrojen hormonu gibi etki edebildiklerine dair, güçlü kanıtlardan bahsediliyor. Kimyasallar, deri tarafından emilerek çocuğunuzun sistemine giriyor ve sanki östrojen hormonuymuş gibi vücudunu etkiliyor. Hormonal dengeyi bozuyor. Bozulan dengede, östrojen hormonun vücuttaki seviyesi, ergenliğe girme zamanını belirliyor. Dışarıdan alınan bu hormon etkili kimyasallar, vücuda zamanından önce 'ergenliği başlat' mesajı verebiliyor, diyor uzmanlar.

Bizim güneş kremi seçmemiz gerekiyorsa fiziksel koruma sağlayan kremleri kullanmamız daha doğru. Üstünde mineralli yazıp cildinizde beyaz bir tabaka bırakan kremleri kullanmalıyız. Zeynep doğum öncesi böyle bir krem kullanmıştı. Sürmesi zor, kireç gibi bir krem. Sürdükten sonra cilt kremi ememiyor ve kalıntı halinde kalıyordu. İşte bu tarz kremleri kullanmalıyız. Uzmanların önerisi bu.

Güneş kremini sürdükten 30 dakika sonra koruyucu etkisinin ortaya çıkıyor. Kremi sürüp güneşe çıkmamak lazım.

Çocuğunuzu 12-17 saatleri arasında güneşe çıkarmalıyız. Çıkmak zorunda kalırsanız gölgede tutmaya çalışmalıyız. 

Güneşe çıkarken, ensesini kapatacak, suratını tamamen gölgeleyecek bir şapka takmalı. Kısa şort yerine, mümkün olduğu durumlarda, ince, uzun, açık renk bir pantolonu ya da uzun kollu ince bir tişörtü tercih edilmeli.Şapkadır, şemsiyedir, kollu ve açık renkli, ince kıyafetleri kullanmaya devam. 

Plaj gibi güneş koruyucunun kaçınılmaz olduğu durumlarda, mineralli koruyucular kullanmalıyız.

Çocuklar için üretilen UV filtreli mayolardan faydalanmayı denenmeli.

Parabenden uzak durmak için ekolojik/organik sertifikalı ürünler tercih edilmeli.

Kimyasal koruyucu kullanmak zorunda kaldığınız durumlarda. Çocuğunuzun vücudunun mümkün olduğu kadar küçük bir kısmına sürün. Mesela iyi bir şapka takıyorsa, suratına sürmemeli. Kumda oynarken kısa kollu tişört giydirin, sadece kollarına sürmeli.

Kimyasal koruyucu kullanmak zorunda kalırsanız, düşük faktörlü kullanmalıyız. 20 faktörle 50 faktör arasında sadece yüzde 3'lük bir koruma farkı var. Ama 50 faktör kullandığınızda, çok daha fazla kimyasala maruz kalınıyor.

Güneşten şöyle korur, bu saat korur denilen kremlerin iki saatte bir yenilenmemesi halinde bir anlamı kalmadığını, denize girdikten sonra ya da terledikten sonra kremin yenilenmesi gerekiyor.

Neden güneşten korunmalıyız. Çünkü 30, 40'lı yaşlarda deri kanseri oluyorsak bu erken yaşlarda aldığımız güneşin etkisiyle oluşuyor. Faturası daha sonraki yıllarda çıkıyor. O nedenle riskli yaş grubu bebekler. Tabii ki D vitamini için güneşlenmesi gerekiyor ama belirli bir ölçüde olması lazım. Güneş yanıklarına neden olmayacak şekilde güneşlendirmek gerekiyor. Bebekleri güneşe çıkarırken, kolunu bacağını gösterin ama mutlaka yüzünü, boynunu korumalıyız. Ayrıca güneş, derimizin yaşlanmasına neden oluyor.

Krem konusunu doktorunuza danışın. İlk önce güneşe belli saatlerde çıkmamak en iyisi. Çıkıldıysa gölgelik sağlamak gerekiyor. Güneş kremi tercihini en doğaldan yana olmalı. Fiziksel koruma sağlayan mineralli kremleri tercih etmek mantıklı geliyor. Faktörün yüksek olmasının da olumsuz yanları var unutmamak gerekiyor.

Not. Zeynep'in doğum öncesi kullandığı güneş kremi Solente'nin güneş kremiydi. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder