Dokunma bebeğinizin hem doğum öncesi hem de doğum sonrası ilk iletişim biçimlerindendir. Onun güvenlik ve sevgi anlayışının temelini oluşturacak dokunma duyusu ilk anne rahminde başlar, daha sonra doğumla beraber ebeveynin olumlu dokunuşları sayesinde sevgiyle güvenle beslenir. Olumlu dokunuşlarla sevildiğinin farkına varan bebeğiniz ileride daha fazla sevilebilir bir birey olmanın adımlarını atar.
Olumlu dokunmanın birçok faydası var.:
+ Bebeğinizin beyin gelişimine olumlu etkiler. Bu olumlu dokunuşlarla birçok oyunun temelini atabilirsiniz. İki elinizle olumlu sözler eşliğinde bebeğinizin omzundan başlayıp kollarına, bacaklarına en son ayaklarıyla beraber bir okşayışla beraber olumlu dokunmayı gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca biz bebeğimizin ellerinden tutup kendi yanaklarımıza dokunmasını sağlayarak onun da olumlu dokunmasına,ebeveynini tanımasına yardımcı oluyoruz.
+ Bebeğe olumlu dokunma onun güvenli bir ilişki oluşturmasının temelini atar. Olumlu, sevgi dolu ve nazik dokunuşlar onun algısında huzurlu,mutlu ve güvenli bir ortamda olduğunu hissettirir. Böylece stresi, kaygısı azalır, 4. trimesterden çıkışını ve yeni dünyaya uyumunu kolaylaştırır, böylece çevreye daha güvenle bakar ve çevresini araştırmaya, anlamaya koyulur.
+ Ebeveyn olduğunuzu bebeğinizle gerçekleştirdiğiniz olumlu dokunma ile daha fazla hissedeceksiniz. Ayrıca ilerleyen zaman içerisinde bebeğinizin de size dokunmasıyla mutluluğunuzun katsayısı artacak.
+ Olumlu dokunmadan eksik bırakılan bebeklerde ani bebek ölümü oranının fazla olduğu gözlenmiş. " Yıllar önce yetimhanelerde tanımlanan büyüme geriliği (BG) sendromunu duydunuz mu bilmiyoruz. Hepsi aynı miktarda ve biçimde beslenmelerine rağmen beşikleri sıranın sonunda olan bebeklerde sıranın önündeki bebeklere göre çok daha yüksek oranda hastalanma ve ölüm olduğu görülmüştür. Araştırmacılar farkın sıranın sonunda olan bebeklerin kucaklanmayışı ve ilginin diğerlerine kayması olduğunu anlayıp buna çare bulduklarında bu oran ani bir şekilde düşmüştür. " Jasmin Lee Cori'nin "Var'olan Annenin Yok'luğu Verilmeyen Sevginin Telafisi" kitabı.
+ Yeterince dokunulmamış bebeklerin, ilerleyen yıllarda dokunma hissi karşısında ya duyarsızlık ya da aşırı hassasiyet yaşadığını belirlenmiştir. Araştırmacılar, bu tür olumlu dokunmadan eksik bırakılmış bireylerin ilerleyen zamanda dokunmayı taciz edici bulduğunu belirlemiş. Bebeğin sosyal, duygusal, cinsel gelişimi açısından önemi olduğunun kanıtı bu araştırmalar.
+ Olumlu dokunmayla karşılaşan bebek, kendi bedenini daha erken anlayabilir, çevre ile kendi bedeninin ayrımını yapabilir.
+Olumlu dokunulmuş bebeklerin daha kolay ve hızlı bir şekilde sakinleştiği görülmüştür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder