Bebeğinizle oyun oynamak neden önemli derseniz; oyun, bebeğin tüm gelişim alanlara doğrudan veya dolaylı olarak pozitif bir şekilde katkı sağlamaktadır. Fiziksel, zihinsel, psiko - sosyal, sosyal, ahlak, cinsel, duygusal, öz bakım gibi tüm gelişim alanlarında oyunla ebeveyn, bebeğiyle etkileşim içerisinde olacaktır. Oyun deyince aklınızda çok büyütmeyin. Bu ay aralığı için çok basit aktiviteler bile onun için önemli birer gelişim aracı olacaktır. Oyun aynı zamanda bebeğimizin gün içindeki döngüler arasında uyku ile beslenme arasındaki aktivite zamanı için önemli bir rutindir.
Agulama:
Bu oyunla dil yeteneğini geliştirmek adına ilk önce aaa sesini ağzımızı abartılı bir şekilde açarak çıkarmaya başladık. Berru'dan tepki alınca bu sefer eee sesine geçtik ve bu sefer dilimizi abartılı bir şekilde dışarıya çıkarıp hareket ettik. Bunu her gün yaptık. Bilhassa alt değiştirme sırasında altı havalanırken de tekrarladık.
Üfleme:
Berru'nun uzuvlarını fark etmesi adına kontrollü bir şekilde üflemeye başladık. Mesela sağ eline üfledik ve Berru'nun eli diye belirttik, tepki alınca, sol eline geçtik. Boynuna, ayaklarına, bacaklarına, saçlarına gibi farklı uzuvlarına kontrollü bir şekilde üfleme oyununu oynadık. Her üflediğimiz uzvun adını da söyledik. Çok hoşuna giden bir oyun.
Aynalar:
Her gün düzenli olarak bebeğimizi oyun halısında yatarken aynayı görebileceği şekilde yerleştirdik. Kucağımızda ise evin ayna olan kısımlarında zaman geçirip kendisini ve bizi fark etmesini sağladık. Onunla konuştuk. Sesler çıkardık, ses çıkarmasını teşvik ettik.
Siyah Beyaz Kontrast Renkler:
Bebekler, ilk zamanlar siyah beyaz resimleri, şekilleri görebilirler. Bunun için Piapolya'nın hayvan resimli bebek ilgi kartlarını kullandık. Her gün düzenli bir şekilde bu kartlardaki hayvan resimlerini sıralamaya özen gösterdik.
Masal veya Şiir okuma:
Masal veya şiir okuyoruz, dediğimde iki veya üç aylık bebeğimizin bu okuduğumuz masalı anlayacağını düşünen çıkabiliyor. Mesele bebeğinizle sözel olarak etkileşim içinde olmak ve onun duyabileceği kadar fazla ve farklı kelimelerle karşılaştırmak. Seçme Türk Masalları diye bir derleme masal kitabından onun dikkat süresini aşmadan kitaptan bölümler okuduk. Abartılı ses, jest ve mimikler de bu okumaya eklendi. Şiir konusunda da beğendiğimiz birçok şiiri ona seslendirdik.
Berru Jimnastik Kulübü:
Ne kadar Fenerbahçeli olsam da Zeynep'in Beşiktaşlı olmasına saygım sonsuz. Bakalım özgür iradesi ile Berru dişi kanarya mı dişi kartal mı olacak zaman gösterecek. Biz bu arada kol ve bacaklarını geliştirmek için hareketler yaptırıp onunla bol bol konuştuk. Berru'yu kırlarda koşturup derelerde taşların üstünden zıplattık, desen yeridir.
Beste ve Güfte:
Herhangi bir konudaki konuşmamızı şarkı gibi söyleyerek, onu besteleyerek konuştuk. Bebeğimizin sözel, dilsel gelişimi ve ritim duygusuna katkı sağlamak için böyle bir oyun oynadık.
Dil Çıkartma:
Ses çıkarırken bebeğimizin karşısına çekip dilimizi çıkartıp bekledik, dilimizi hareket ettik. Taklit yeteneği 8. aydan itibaren belirginleşse de bu erken aylarda da bizi gözlemlemesini sağladık. Taklit ve sosyal öğrenme açısından önemli olduğunu düşündük.
Yüzüstü Yatma:
Boyun kasları gelişimi için oyun matının üstüne yüzüstü koymayı denesek de Berru bu duruştan pek hoşlanmadı. Hala da hoşlanmıyor. Yüzüstü yatma oyunu için çözümü dizimizin üstünde yüzüstü yatırıyoruz. Gaz çıkarmak içinde kullandık bu duruşu.
Not. Bu oyunları oynarken referans olarak Sinem Özen Canbolat'ın Bebeğimle Oynuyorum kitabını okuduk. Kitap, oyunları neden,nasıl, ne zaman,nerede ve ne oynamalı şeklinde anlattıktan sonra oyunlara geçmiş. 0 - 6 ay için 101 oyun önerisi var. Bu önerilerde ay ay; fiziksel,zihinsel,dil ve sosyal-duygusal gelişim bölümleriyle anlatılmış.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder