Muhabbet ne ara buraya geliyor bilmiyoruz. Sizinki kaç kilo, sorusunun hemen ardından - yanıtı beklemek yok, zaten merak ettiği de yok - bizimki de şu kiloda'yı yapıştırıyorlar. Artık bazı anneler salgıladıkları hormonların işgali altında. Kendi bedenlerini kendileri yönetmiyor maalesef. Bu hormonlardan hem kendileri hem de etrafındaki herkes - az veya çok - nasipleniyor.
Bebeklerinin kilosunu karşılaştırma ihtiyacı duyanlarla her gün ısrarla karşılaşıyoruz, muhakkak siz de karşılaşıyorsunuzdur. Hatta kendi bebeklerini bırakıp bizim bir arkadaşın bebeği var, bizim komşunun bebeği, benim torun, ablamın bebeği bile devreye girer ve şu kiloda,bu kiloda diyenlerle elinizde olmadan bir yarışma içerisinde olduğunuzu görürsünüz. Bebeklerimizin fazla kilolu, tombiş olması onların sağlıklı ya da sizin de harika birer ebeveyn olduğunuzu göstermiyor. Tabii ki bu kilolu bebekleri sağlıklı görme durumu "sütün yetiyor mu, mama mı veriyorsun?" gibi toplumsal baskıların ebeveynler üzerinde oluşturduğu yansımalar olduğunu düşünüyoruz. Ama yine de - artık hormonlar ne düzeydeyse - kendilerini persentil hesaplama uzmanı ilan ediyoruz.
Her ay düzenli boy/kilo/baş çevresi ölçümünde artış varsa doğru yoldasınız. Yarışmaya gerek yok. Daha önümüzde çok yarıştıracak konu olacak. TEOG'tur, YGS'dir, KPSS'dir, Bizim gelindir, bizim damattır'larda buluşalım. Kilo/boy/baş çevresi ölçümleri illaki üst sınırda seyretme zorunda değil, bu şekilde kendimizi şartlamamamıza gerek yok. Alt sınırlarda da olsa artış varsa sorun olmadığını söylüyor uzmanlar. Doktorlarımızın sözlerine itibar etmeliyiz, etrafımızdaki insanlara değil.
Şimdi biraz kitabî gelişim bilgileri vereyim size:
Yaşamın ilk 6 ayında bebek, günde 20-30 gr., haftada 150-250 gr., ayda 600-900 gr. bir artış gösterir. Beşinci ayda bebek doğum tartısının iki katına ulaşır. İkinci 6 ayda büyüme yavaşlar, günlük tartı artışı 15-20 gr., haftada 100-150 gr., ayda 400-600 gr.’a düşer. Bir yaşındaki bir bebeğin tartısı, doğum tartısının 3 katına (9-10,5 kg.) ulaşır.
Zamanında doğmuş bebeğin boyu 48-55 cm’dir. İlk 3 ayda bebeğin boyu 10 cm. uzar, ikinci 3 ayda 7 cm , üçüncü 3 ayda 5 cm. dördüncü 3 ayda 3 cm. uzama gösterir. Bir yaşına gelmiş bir bebek doğum boyunun %50’si oranında bir uzama göstererek 75 cm.’ye ulaşır.
Baş çevresi doğumda ortalama 35 cm kadardır. 3. ayda 40,5 cm, 6. ayda 43 cm, 1 yaşın sonunda 46 cm olur. Yenidoğanda baş ve göğüs çevreleri eşittir. Birinci yaştan sonra göğüs çevresi baş çevresinden büyük olur.
Bir de kitabî bilginin dışında genetik devreye girer. Siz minyon ya da yapılı bir ailenin bireyi iseniz de bebeğiniz de sizinle orantılı olarak gelişim gösterecektir.
(Not: Lütfen doktorunuzu dinleyin. Benim tavsiyelerim,okumalarım sadece benim tecrübelerim ve kişisel araştırmalarımdır. Teşhis ve tedavi niteliği taşımaz ve doktorunuzun tavsiyesinin yerini tutmaz. Tavsiyelerime uyarsanız olacaklardan sorumluluk kabul etmiyorum. Sevgiler.)
(Not: Lütfen doktorunuzu dinleyin. Benim tavsiyelerim,okumalarım sadece benim tecrübelerim ve kişisel araştırmalarımdır. Teşhis ve tedavi niteliği taşımaz ve doktorunuzun tavsiyesinin yerini tutmaz. Tavsiyelerime uyarsanız olacaklardan sorumluluk kabul etmiyorum. Sevgiler.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder