25 Şubat 2017 Cumartesi

Bir Garip Süt Meselesi



Bizim buralarda sütün fazlalığıyla övünür anneler. Ama davulun sesi uzaktan hoş gelir, hesabı o kadar da övünülecek bir durum değildir. Her şeyin kararında olması makbul, bebeklerimizi ideal durumlarda yetiştirmek hem ebeveyn sağlığı hem de bebeğin sağlığı için önemli olduğunu düşünüyorum. İdeal besleme, ideal sıcaklık gibi liste uzayıp gider. Çünkü anne rahminde bebekler ideal koşullara baya alışmıştır ve dünyada bu ideal ortamları ebeveynlerinden de talep ederler.



Türkiye'de anne sütünün fazla olması, sorundan daha çok kocaman bir memnuniyetin yanına maşallah'larla eklenerek karşılanıyor. Sütün fazla daha ne istiyorsun diyenlere salınımı fazlalağından dolayı karşılaşılan birçok problemi sıralayarak yanıt vereyim. Mesela bebek kendi emme isteğini karşılayamıyor, çünkü süt hazır bir şekilde iniyor; hızlı gelen süt bebeğin boğazını alıyor, bu da bebeği çok rahatsız edip huzursuz hale getiriyor; memede tazyikli akış bebek emmekten korkuyor ve meme grevi veya meme reddi yaşıyor; süt salınımı fazla olduğu için bol inen ön sütten dolayı bebeğin kakası gürültülü oluyor; kaka içinde mukus, köpüklü durumlarla karşılaşıyorsunuz; yine ön sütün fazla olması bebeği gazlı bir bebek haline getiriyor; bazı bebeklerde ön süt fazla olduğu için arka süte kadar doyum oluştuğundan kilo alımı yavaş seyrediyor.

Şu problemlerle siz de karşılaşıyorsanız süt salınımınızı kontrol ediniz: Memeyi emdiğinde bebeğiniz tıkanıyor, öksürüyor, yutkunuyor, boğulacak gibi oluyor, nefesi tıkanıyorsa; emerken sık sık memeyi bırakıyorsa; gürültüyle, nefes alışverişi hızlı bir şekilde meme emiyorsa; çok sık kusuyor veya çok gazlıysa; meme emmeyi reddettiği dönemler oluyorsa; gürültülü kaka veya köpüklü kaka yapıyorsa; memenizden tazyikli, fışkıran veya akan süt geliyorsa süt salınımızın fazla olabilir.

Ne yapılır bu durumda. İlk önce bebeğinizin meme reddi veya grevini kırmanız gerekli, bunun için emzirme pozisyonunuzu mutlaka değiştirip bebeğiniz için en uygun durumu keşfetmelisiniz. Önerim yer çekimine karşı bir pozisyon, geriye doğru emzirmeyi denemelisiniz. Bu süreçte pilates topu devreye girebilir. Başka neler denenebilir, emzirme öncesi az miktarda ön sütü azaltmak adına sağım yapılabilir. Sağım çok olursa sütü daha da arttırabilir, kendinize göre ayarlama yapmalısınız. Bir de sütü azaltacak besinler tüketebilirsiniz. Ayrıca meme ucu problemi var mı diye kontrol için doktorunuza veya genel cerraha göstermelisiniz.

Tek meme uzun süre emzirmekte fayda var. Son süte ulaşmak adına aralıklarla bir memeyi emzirebilirsiniz. Diğer memeyi de sağıp depolayabilirsiniz. Bebeğin huzurlu ve uykulu durumlarından faydalanıp emzirebilirsiniz. Kendi white noise yani bebeğinizin seveceği gürültüyü mutlaka keşfedip kullanmalısınız. Emzirme sonrası gazını çıkartmakta fayda var. Huzursuz durumlarında emzirmeye çalışmak onu daha da sinirli hale getireceğini unutmamak gerekir.

Dua ederken bol süt isteme yerine, bebeğinizi besleyecek kadar süt istemeyi unutmamak gerekir. Her şeyin fazlası zarar!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder