8 Şubat 2017 Çarşamba

Bebeklerde Kalça Çıkıklığına Neden Olabilecek Hatalar


Daha önceki kontrollerimizde doktorumuz bacaklarının iki tarafa aynı şekilde açılabilmesini ve bacak boylarında farklılıklar mı diye gözlemlemişti. Hem aklımızda bir şüphe kalmaması hem de aile hekimliğinin bebek takip servisinden kalça ultrasonu istemesiyle bugün gidip Berru'nun kalça ultrasonunu çektirdik. Şükür,  her şey yolunda. Çok kısa süren ve ağrısız bir işlem. Radyasyon tehlikesinin olmadığını belirtiyorlar.


Doktorların kalça çıkıklığına sebep olacak bazı hatalardan söz ediyor bunları derlemek istedim. Çünkü Avrupa'da her bin bebekten birinde kalça çıkıklığı yaşanırken Türkiye'de oran bin bebekte on beşe yükseliyor.

İlk hata yanlış ve sıkı yapılan kundaklamalar. Geleneksel olarak yapılan kundaklama yöntemi bebeğe yarardan çok zarar getiriyor. Bugün doktorumuz da sıkı sıkı tembihledi. Bilhassa bacak ve kalça bölgesini sıkı bir şekilde sarmayın, birkaç gün bile bu şekilde kundaklasanız problem olabilir, dedi.

Dar kıyafetler giydirmek. Bebeğimizin bacak hareketlerini özgür kılacak kıyafetler giydirmeliyiz.

Yürüteç. Eskiden hemen her bebekli evde gördüğüm yürüteç, şuan bebeğim için araştırma yaparken kullanılmaması gerekenler listesinde üst sıralarda. Bilhassa on bir aylıktan önceki bebeklerde hiç kullanılmamalı, diyor uzmanlar.

Yanlış tutuş pozisyonları. Özellikle emzirme sırasında kolay tutma adına bacakları sabitleyerek tutmanın kalça çıkıklığı için problem teşkil ediyor. Bir nevi kundak pozisyonu. 

Hatalı taşıma durumları. İlk aylarda bebeği taşırken çok sıkı, kundak şeklinde ve baskı yapmadan taşımaya özen göstermeliyiz.

Bez problemi. İnce bezlerden ve bebeğin bacaklarını bir arada tutan bezlerden uzak durulmalı. Bacak arasını açık tutacak kalın bez kullanılmasını tavsiye ediyor. Ülkemizde bir marka bebek bezinin ölçüsüyle diğer marka bebek bezinin ölçüsü birbirini tutmadığından, bebeğinizin ölçülerinde doğru bez kullanmaya dikkat etmeliyiz.

Ayaklarından tutup kaldırmaya çalışmak. Bez değiştirirken bacaklarını birleştirip kaldırmaktan uzak durmalıyız.

Erken ayakları üstünde durdurmaya çalışmak. Doğal süreçte gelişimini tamamladıktan sonra ayakları üstüne basması sağlanmalıdır.

Tüm hastalıklarda olduğu gibi erken teşhis önemlidir. İlk 3 ayda, alçısız ve ameliyatsız tedavi ile  normal bir kalça elde etme şansının %95 in üzerinde olduğu belirtiliyor.Daha sonra aylarda kalça çıkıklığı tespit edilirse çocuk ortopedistlere başvurulmalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder