14 Ocak 2017 Cumartesi

10 Maddeyle Ağrısız Doğuma Hazırlık Sürecimiz



Son paylaşımımız Zeynep'in Anlatımıyla Doğum Hikayemiz güzel tepkiler aldı. Böyle bir doğumun gerçekleşmesinde bize yardımcı birçok paydaş olmasıyla beraber bir de bizim bu doğuma zihinsel ve fiziksel olarak hazırlanma sürecimiz var. Bunları sizin için maddeler haline getirdim:



1) Doğumun; doğal,normal ve sağlıklı bir insanın herhangi bir deneyimiyle eş değer olduğunu fark ettik. Gebeliği bir hastalık olmadığını; anne adayı da bir hasta, baba adayı da hasta bakıcı olmadığını bilerek doğum anımıza ve ebeveynlik sürecimize hem manevi hem de maddi olarak hazırlık yaptık. Sonuçta Allah kadınların bedenlerini gebe kalmak, bebeklerimizi geliştirmek ve doğurmak üzere mükemmel bir şekilde yarattığının bilincine vardık. Özel durumlar olmadığında, sağlıklı kadınların sağlıklı bebeklerini kusursuz şekilde dünyaya getirebileceklerini; hem bedenimizin hem de bebeğimizin nasıl davranacağını bildiğini öğrendik.

2) Doğal, müdahalesiz, ilaçsız doğum yapmak istediğimiz için birbirimizi hep destekledik. Doğumu olumlu, doğal hatta keyifli bir deneyim olarak gördük. Bunun için kendimizi birbirimize daha çok açarak, konuşarak, okuyarak,araştırarak,sorarak hazırladık. Gereksiz tüm müdahalelerden kaçındık. Akışına bırakmayı öğrendik.

3)Doğal doğuma hazırlandığımız için - herhangi bir tıbbi belirti olmadığı sürece - anormalliklerden,tehlikelerden,korku uyandıracak söylemlerden, yıldırıcı konuşmalardan uzak durduk. Doğumda olumlamaların faydasını öğrendik. 

4)Doğum ekibinin sadece anne- doktor olmadığını anladık. Doğum ekibine babayı, ebelerimizi,gebe eğitimcimizi, aile danışmanımızı, olumlu yaşantısı ve desteği olan yeni anne babaları da kattık. Onlarla konuştuk, dertleştik. Birbirimizi tanıdık, birbirimize güvendik.

5)Aklımıza takılan soruları sorabileceğimiz, bizi endişelerden kurtaracak, güven duyacağımız sağlık görevlilerini arayarak,araştırarak,deneyerek, sorgulayarak bulduk. Onlara çokça güvendik. Doğum konusunda tatmin edici bilgiler aldık.

6) Güvendiğimiz sağlık ekibinin rutin işlemlerini, testlerini,ilaç ve vitamin takviyelerini, egzersizlerini ve diyetlerini azimli bir şekilde düzenli olarak takip ettik. Dışarıdan gelecek müdahalelerden uzak durduk, kulağımızı kapadık.

7)Bebeğimizin ve bizim fiziksel ve duygusal güvenliğini ve rahatlığını karşılayacak, ten tene temas gibi, birbirine destek olan eşler gibi aile ilişkisinin üst seviyede tutulacağı bir doğum olacağını gördüğümüz sağlık ekibi, hastane ile doğumumuzu gerçekleşeceğini gördük. Rahat bir şekilde doğumhaneye girdik.

8) Doğum öncesi ve doğum anında eşler olarak birbirimizi yalnız bırakmadık. Sabırlı, huzurlu ve yoğun hislerle birbirimize ve doğumumuza sahip çıktık. Doğumda farkındalığı yüksek olarak bebeğimizi karşılayacağımızın bilincindeydik.

9) Bizler doğum ekibimizdeki sağlık görevlilerine karşı sorumluluğumuzun bilincindeydik. Onlar nasıl bizi rahatlatmışsa biz de onları rahatlatmıştık. Karşılıklı güven ilişkisini oluşturmuştuk. Herhangi bir özel durum çıkması olasılığında onların tavsiye ve işlemlerine saygı göstereceğimizi ve uygulayacağımızı önceden belirtmiştik. Mesleki ve hukuki baskıyı ortadan kaldırmak için gerekli önlemleri almıştık. İletişim kanallarımız açık ve güven dolu bir ilişki kurduğumuz ekibimizle soru işaretlerinden, öfke ve aldatılmışlık hissinden uzak bir doğuma hazırdık.

10) Doğumun başlama belirtilerini, doğumda dalgaları nasıl karşılayacağımızı, doğum sırasında neler yapacağımızı, nefes ve fiziksel alıştırmaları konusunda gebe eğitimcisi, ağrısız doğum uzmanımız Gülten Gökkuş'tan, Afyon Devlet Hastanesi Gebelik Okulu Ebeleri'nden, Doktorumuz İsmail Kestane'den ve kitaplardan gerekli olan bilgileri edinmiştik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder