6 Ocak 2017 Cuma

Evimizde Yasaklı Kelimeler Listesi - Mama Vermek




Bu konuyu yazarken en başta belirtmek istediğim husus, zaruri ve hayati bir durum yoksa, anne - bebek sağlığını tehdit eden bir tehlike yoksa ve doktorlarınızın aksi bir şey söylemiyorsa emzirmek bir mucize. Ve annenin en güzel sınavı. O yüzden "Mama ver!" bizim evimizde yasaklı kelimelerden.

Berru'nun doğumuna şahitlik ederken aslında Zeynep'in de tekrar doğumuna şahitlik ediyormuşum. Bir anne doğuyordu yanı başımda.
Bebeğimin ilk saniyeleri ve Berru ten tene temas için Zeynep'in kucağında. Kordon kanı için beklemede ve kordon hala kesilmemişti. O anda Zeynep Berru'yla ilk emzirme aktivitesi için memesini açmaya başlamıştı. Zihni o kadar açık ve netti ki ne yaptığının farkında, kızı için güvenli bağlanmanın en güzel adımını atıyordu. Bilinç ve koşullanma. Herkes ne yapacağını biliyordu. Bebeğin bedeni ne yapacağını biliyordu, emme refleksi ilahi bir kodla gönderilmişti. Annenin bedeni ve zihni de ne yapacağını biliyordu. Anne refleksi ile sarıp sarmalayıp memeye almıştı bile. 45 sn. dolmuş, kordon kesimi için doktorumuz işlemini gerçekleşiyordu. Saniyeler içinde gözümün önünde mucizelere şahit olmuştum. İlk emzirme... Ve ben sevinçten ağlıyordum.

Berru Zeynep'in kucağında odamıza geçtik. Bundan sonra büyük emzirme serüveni başlamıştı bizim için. Biz emzirme nasıl bir şey bilmiyoruz, kızım da emme refleksi olsa da emmek için çenesi o kadar kuvvetli değil. Ağız sütü ( kolostrum) anneden geliyor olsa da emzirmek için ben, kayınvalidem ve Zeynep hep birlikte emzirmek için çaba gösteriyoruz. Memenin tutuluşu bile büyük bir çaba istiyor. Berru emiyor. Emme adına baya uğraşlar verdik gece boyu. Damla damla gelen kolostrum bize endişe haline de sürüklüyordu. Biz daha fazla süt görmek istiyormuşuz - cahillik zor - herhalde. Sabah olunca nöbeti devralan çocuk doktoru ve bebek hemşiresi geldiğinde nasıl emzirilir diye konuşurken emiyor mu emmiyor mu, süt geliyor mu, süt gelmiyor mu, sütün yeterli mi, yetersiz mi konularına geçivermişiz bile. Doktor ve hemşirenin bu konuda bize yardımcı olmaması ve direk bu çocuk bu saate kadar aç mı yoksa, hemen mama verelim moduna girmesi de mükemmel bir doğumdan sonra bizi baya baya geren olay olmuştu. 

Doğal doğum yapmıştık. Zeynep emzirmek için kendini o kadar hazırlamıştı manevi olarak. Allah'tan Gebelik Okulu sayesinde tanıdığımız ebelerden ziyaretimize gelen ebe, bize emzirme konusunda yardımcı olmuştu. Onun gelmesi her şeyi bir anda değiştirdi. C şeklinde memeyi tutuşu, gelen kolostrumun yeterli olduğunu söylemesi, daha rahat süt salınımı için sıcak su ile duş almamızı ve gerekirse elle sağıp kaşıkla vermemizi söylemişti. Zaten bebeğin midesi 3 damla süt içindi. Tekrar gelen bebek hemşiresi ile durumu tekrar konuşup onunla da emzirme denemesi yaptıktan sonra ilk mama kabusundan yırtmıştık. Sütün az olduğunu söylediler. Hemen biz de ebenin tavsiyesine uyup süt salınımını arttırmak için Berru uyurken odamızdaki duş bölümünden sıcak su ile duş aldık.  Ve sıcak su ile süt salınımı daha da artmıştı. Zeynep her saat başı Berru'yu uyandırıp emzirdi, süt gelse de gelmese de. Tüm bu uğraşların sonunda süt geliyordu artık. Mekonyumunu yapmıştı. Kaka süt ile ilgili ipuçları veriyordu. 

Eve geçtiğimizde de uykusuzluğa rağmen saat başı emzirdi. Bunun ilk mükafatını Berru 'nun sarılık olmadan ilk haftayı atlatmamızla aldık. Yaşı belli bir büyüklüğe ulaşmış kadınlar Zeynep'e  ulaştığında ya da bebeklerini mama ile beslemiş annelerle ne zaman konuşsak ilk duyduğumuz sözler " Sütün yetiyor mu, Mama ver, Geceleri neden uğraşıyorsun uykusuzluğa çözüm mama, Mama ile takviye et, Büyümez yoksa "  sözleri oldu. Hemen herkesten duyduğumuz " sütün yetiyor mu acaba?" sorusu kadar olumsuz bir soru sorulamaz lohusa anneye. Babalar anneye bu sözler karşısında kalkan olmalıyız. Tabi ki kötü niyetli olmadan anneyi strese sokan, canını sıkan sözler bunlar. Ama Zeynep'in iradesi, Berru'ya olan sevgisi ve İlahi güçle hepsini yendi. Hala anne sütüne devam.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder