Kamusal bir alana çıkan ebeveynin gözlerinin ilk aradığı yerdir. Bebeğiniz olmadan çok da fark edemediğimiz bu yerler hayati öneme sahip. Karnı zil çalıp küçük birer kurt mu ararsın, yoksa nereye sıçacak bu bebeler serzenişiyle içeriye dalanı mı ararsın bu alanlarda. Müteahhitlerin gıdım gıdım yer verdiği bu alanlar olmasa bizler ne yapacağız bilmiyoruz!
Eskişehir'e Osmangazi Üniversitesi Araştırma Hastanesine Kistik Fibrous hastalığı için kontrole gittiğimizde emzirme odası problemini o kadar fark ettik ki bu yazıyı yazmak şart oldu. Çocuk sağlığı ile ilgili tüm bölümlerin olduğu bu hastanede sadece bir yerde küçük bir emzirme odası var. Üstelik 2. kattan 1. kata her seferinde inmek zorundaydık. Hastanenin büyüklüğünü bilen bilir zor bir durum.
Bir de bebeği ile ilgili her sorunu olan bu odayı kullandığında içeride emzirme mi yapılabilir? Kokular birbirine karışmış olan, hijyenin şüpheli olduğu bu yerlerde nasıl emzirme yapılabilir? Bebek ve çocuk sağlığı ile ilgili bir hastane ya da bebek ve çocuklar üstünden dünyanın parasını kazanan Avm'lerde emzirme odasına neden önem vermezler? Zeynep'in dün yaşadığı zorluk da tam da böyle bir yerde gerçekleşti. İçerinin kokusundan midesinin ayağa kalktığı ve dakikalarca geçmediği o anlar eminim birçok annenin yaşadığı büyük bir problem. Genç nüfusuyla övünen güzel Türkiye'miz kendi gençlerine,çocuklarına ve bebeklerine ne kadar değer verip sahip çıkıyor düşünmeliyiz. Emzirmek hem annenin hem de bebeğin öncelikli en önemli hakkı, bu konuda duyarlılık oluşturmak hepimize düşüyor. AB'ye girmek sadece gezmek,tozmak;ticaret yapmak gibi genel konulardan ziyade beni insanca yaşamak için ilgilendiriyor.
Tüm STK'ların, sendikaların, kadın dernek ve cemiyetlerinin, feminist aktivistlerin gerçeklerden uzak problemlerle uğraşacaklarına bu gibi kadınların gerçek sorunlarına eğilmesi gerek. Bir erkek ve baba olarak bu gibi konularda her zaman kadınların yanında olmayı görev bilmekteyim. Aynı durumu Müslüman bir ülkede yaşayıp kadınların abdest alabilecekleri, ihtiyaçlarını görebilecekleri, ibadet edebilecek yerleri olmayan camileri gördükçe hissediyordum. Diyanet sadece erkeklerin Diyanet'i olabilir. Kamusal alanlarda erkek egemen toplum olduğumuzu her seferinde hissetmek Türkiye'nin bu yüzyıldaki en büyük sorunlarından ve ayıplarından. Ötekileştirme hemen yanıbaşımızda.
Belki emzirme odası ile bebek bakım odalarının ayrı ayrı olduğu ferah,temiz, donanımlı odalara bizde ulaşırız ve kullanırız.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki, Yönetmelikteki emzirme odalarını neden biz göremiyoruz? Acaba gördüğümüz emzirme odaları yönetmelikteki bir emzirme odası nasıl olmaz'ı mı bize gösteriyor.
EMZİRME ODASINDA BULUNACAK NİTELİKLER
1) Bodrum katında ve doğrudan açık havaya açılmayan yerlerde olamaz.
2) Pencereleri doğrudan güneş ışığı alacak şekilde olur.
3) Kadın ve velayet hakkına sahip erkek çalışan sayısının yeterli sayıda bir emzirme yeri bulunur.
4) Çocukların bulundurulacağı odaların taban alanlarının her çocuğa en az 3 metrekare, hacimlerinin ise her çocuğa en az 8 metreküp hava düşecek şekilde ve bol ışıklı olması gerekir.
5) Taban, çocukların sağlığına zarar vermeyecek ve kolayca temizlenebilecek bir malzeme ile döşenmesi gerekir.
6) Duvarlar ve bölmeler yeterli bir yüksekliğe kadar kolayca temizlenebilir bir maddeyle boyanması veya kaplanması gerekir.
7) Odalar ve eşyalar toz tutmayacak şekilde düz ve basit olması gerekir.
8) Çocuk karyolaları ve komodinleri temiz, boyalı, kullanıma ve sağlığa uygun nitelikte olması gerekir. Karyolaların ayarlanabilir yüksek korkulukları bulunur.
9) Emzirme Odasında, anneler tuvalet ve lavabo bulunması gerekir.
10) Emzirme Odasında mamaların ve yiyeceklerin hazırlanması, muhafazası, dağıtılması, yedirilmesi ve kullanılan araç ve gereçlerin temizlenmesi için gerekli yerler bulunması gerekir.
11) Emzirme Odasında ayrı bez değiştirme odaları olması gerekir.
12) Yatak eşyası ve annelere emzirme esnasında giydirilen gömleklerin temiz olması ve düzenli olarak korunması gerekir.
13) Çocuklar, emzirme yerlerine çocuk bakıcısı ya da sağlık personeli tarafından getirilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder