3 Ocak 2017 Salı

Akşam Saatlerinde Bebeğimize Ne Oluyor?



Saat 19.30 -21.00 arasında - bunun net bir saati yok aslında, değişiklik gösterebiliyor. - bebeğimizde bir huzursuzluk hali baş gösteriyor. Ağlama krizlerine giriyor. Altını temiz tutsak da karının tok tutsak da fayda vermiyor. Gaz desek bunun belirtileri de göstermiyor. Bunu biraz araştırınca şunları öğrendik.



Daha önce bahsettiğim büyüme ataklarının bir yansıması bu olay. 2.  ile 6. hafta arasında en yoğun olarak da 6. hafta bu kolik krizleri baş gösteriyor. Bebeğimiz bu saatlerde artık bitkin düşüyor. Bütün günün uyarıcıları, sesler, renkler, emme faaliyeti derken bebeğimizin de enerjisi düşüyor. Bu noktada hepimizde iç güdüsel olarak var olan ana rahmine geri dönme refleksi devreye giriyor. Bu olgu bebeği huysuz hale getiriyor. Çünkü bulunduğu ortam ana rahmi değil. Bebeğimiz zaten bu haftalarda kendisini hala ana rahminde zannediyor. Doğum öncesi 3 evredeki trimester dönemlerine doğum sonrası ilk üç ay 4. trimester olarak kabul görülüyor.  Bebek olmak zor iş. Bir şok dalgası bu. Akşam olmuş, ışıklar açık, tv açık, sesler var ve o huzursuz olunca tüm ev halkının ilgisi de üstünde derken daha da huzursuzluk oranı artıyor. Çünkü ana rahminde değiliz.

Bu noktada bizim rastgele bulduğumuz daha sonra okuduğum kitapta ( Emzirme Sanatı ) önerilen bir metod var. Bebeği anneden alıp, baba olarak ben devreye giriyorum. Benim kucağımda, benim sesimle biraz daha sakinleşiyor. Anneyi ortamdan biraz uzaklaştırıyoruz. Ayrıca bebeği yeni ütülediğimiz yeni ılık bir havluya sarıyoruz. Amaç bebeğin vücut ısısını sıcak tutmak. Kendisini belli bir süre rahatlamış hissediyor.

" Bebeğinizin manzara değişikliği sunan ve süt kokmayan farklı biri tarafından gerçekten daha kolayca yatıştırılabildiği bir zamandır. " #EmzirmeSanatı

Kitap bu saate " büyükanne saati " adı vermiş.

Diğer bir fikir ise bu huzursuz geçen saatlerden önce yaklaşık bir saat önce emzirmek ve onu uykuya teslim ederek onun hey heyleri üstüne gelmeden tedbiri almadır.

Bir de " kolik tutuşu" denilen sol kolumuza bebeği yüz üstü yatırarak sırtı göğsümüze, yüzü yere bakacak şekilde tutuş pozisyonu almamız yeterli olacaktır. Sol kolda olduğu için sol tarafa doğru yatacaktır bebek, bu da ayrıca yatıştırıcı özelliği olduğunu söylüyorlar. Buna ilave hafifçe sallanmak.

Bebeğimiz kendisini yeni dünyasına hazırlıyor. 4. trimesterden çıkış arıyor. Anne karnında olmadığını yavaş yavaş farkına varıyor. Bu yüzden biraz sabır. Babalar olarak eşlere bilhassa bu saatlerde destek olmalıyız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder